Stegeso

Stegeso - det helt perfekte værktøj til fremstilling af langtidstilberedning af retter. Stegesoen kendes også under navnene "Römertopf" eller Cocotte. I din stegeso passer madlavningen så at sige sig selv. Arranger din kylling, oksesteg eller en anden lækker ret med urter og rodfrugter. Herefter stiller du blot stegesoen ind i ovnen i nogle timer før selve middagen. Så klarer ovnen og stegesoen resten. Du kan nøjes med at glæde dig over, at duften fra din simreret breder sig i køkkenet. Stegesoen er i praksis en gryde, der holder på smag og aroma. Den er i øvrigt også meget velegnet til  bagning samt til tilberedning af ovnretter med fisk.

preload spinner

Stegeso - 2000 års historie 

Stegesoen er bestemt ikke en nymodens opfindelse. Faktisk regner man med at de første typer af en stegesto dukkede op for mere end 2000 år siden. Således var det allerede i tiden før Lucullus´ køkken 108-56 f.Kr. brugt at tilberede mad i lerforme og lerkrukker.

Men det var Lucullus, der satte fokus på denne tilberedningsform. Og hvem var så denne Lucullus. Jo, han var en kendt romersk general og også en glimrende kok, der i sin samtid blev meget kendt for sin madlavning. Lucullus afholdt store banketter, som var kendt under navnet "Lucullan", der i dag går under betegnelserne "gourmet" eller "luksuriøs"

Lucullus - stegesoens stamfader

Den romerske general videreudviklede sine forfædres måder at lave mad på. Dengang blev byttedyrene pakket ind i ler, hvorefter de blev stegt i enten varm aske eller direkte over åben ild. På den måde kan man godt kalde Lucullus for stegesoens stamfader.

I det moderne køkken er en stegeso det perfekte redskab, når målet er at bage skønne sprøde brød eller frembringe langtidssimrede retter, hvor man ønsker at bibeholde den optimale mængde af saft og kraft i maden. Stegesoen gør det muligt, fordi dampene fra maden holdes i stegesoens lukkede rum. Stegemetoden betyder, at vitaminer fra både kød og grøntsager bevares og giver retten en enestående dejlig smag.

En fedtfattig tilberedingsform

En af de store fordele ved at benytte en stegeso er, at det ikke er nødvendigt at bruge ekstra fedtstof, idet metoden gør brug af ingrediensernes eget fedtindhold. På den måde får man ud over en intens smagsoplevelse også fedtfattige retter til gavn for sundheden.

Kød med en stor koncentration af muskler og fibre egner sig specielt godt til at blive tilberedt i en stegeso. Ved at lade kødet stege i nogle timer ved lav varme vil resultatet blive det møreste kød, du kan forestille dig. Endnu bedre bliver resultatet, når du tilsætter grøntsager efter din helt egen smag, og så er fidusen naturligvis også at tilsætte væde. Det kunne f.eks. være vin eller en god og kraftig boullion.

Stegeso - også til fiskeretter

Fiskeretter kan også med stor fordel tilberedes i en stegeso. Her skal du dog være opmærksom på, at en porøs stegeso i uglaseret ler dog godt vil kunne tage en smule afsmag af fiskens duftstoffer. Derfor kan det være en god ide at anskaffe en separat stegeso til fisk, hvis du har tænkt dig at lave meget fisk i stegesoen. Bemærk at en stegeso i glas, glaseret stentøj eller støbejern har dog ikke dette "problem".