Gunnar Flørning

Gunnar Flørning

Den danske folkelige designer Gunnar Flørning er verdenskendt for at give liv til og formgive træ. Gunnar Flørning har formået at skabe ikoniske og let genkendelige trædyr med deres helt eget præg. I hans dyrefamilie finder man ugler, hunde, pindsvin løver og ikke mindst den berømte "Teaterkat", der i 1960´érne blev uddelt til årets teaterfavoritter og skuespillere. Blandt andet har Dirch Passer og Bodil Steen modtaget figuren i 1961. Ghita Nørby og Osvald Helmuth har også modtaget Katten. Gunnar Flørning døde i 2014, men figurerne fremstilles stadig.

 

preload spinner

Gunnar Flørning - verdenskendt design i træ

Gunnar Flørning 1931–2014 havde sin storhedstid i 50´erne og 60´erne, hvor han stod bag nogle af tidens helt store bestsellere. Som designer var han ekstremt skabende, og han har efterladt sig et omfattende designarkiv, der både omfatter færdige produkter, prototyper og skitser.

Efterkriggstidens optimisme og tro på fremtiden afspejles i Gunnar Flørnings produkter. Hans formsprog er legende og humoristisk, og det ses ikke mindst i hans populære træfigurer. Flørning var meget interesseret i dyr, og hentede blandt andet inspiration til sin skabelsesproces ved at iagtage forskellige dyrearter, blandt andet i baggården uden for hans værksted. Iagttagelserne blev herefter kunstnerisk bearbejdet og udmøntet i de færdige produkter, der alle havde og stadig et klart og enkelt udtryk.

Gunnar Flørning voksede op på Bispebjerg i København. Han havde sin barndom under 2. Verdenskrig. Senere blev han indkaldt som soldat, og i soldatertiden opstod hans interesse for at udskære træfigurer. Gunnar Flørning var mekaniker i hæren og tiden faldt ofte lang. Derfor begyndte han at snitte træfigurer af gamle hegnspæle, og han fandt ud af, at han havde et særligt talent for formgivning i træ.

Et univers af træfigurer

I 1952 startede han en egentlig produktion af figurerne og fik efterhånden skabt et helt univers af træfigurer.

I begyndelsen lånte Gunnar et mindre kælderlokale på Nørrebro i den ejendom, hvor han boede. Lokalet blev dog hurtigt for trangt, og han lejede derfor større lokaler på Svanevej i Københavns Nordvestkvarter.

Produktionen voksede, og med et medarbejdertal på 35 flyttede fabrikken til Blegdamsvej i København Ø, hvor man indretede både fabrik og tegnestue. Figurerne blev solgt til en lang række danske butikker, ligesom produkterne også blev eksporteret til et stort antal lande. På trods af den kommercielle succes mistede Gunnar Flørning aldrig lysten til selv at snitte træfigurer, og mange af hans prototyper lavede han derfor selv i hånden

Relancering i 2020

Gunnar Flørnings produkter blev genstand for en stor relancering i 2020, og den nye produktion udviser stor respekt for det originale design. Den nuværende producent er desuden i løbende kontakt med Flørnings efterkommere.

I dag fremstilles figurerne stadig med det samme udvalg af naturmaterialer, som Flørning anvendte - nemlig træ, læder, skind osv. Alle produkter af træ bærer de lovpligtige mærkninger og bliver produceret på en ansvarlig måde. Planen er, at man i de kommende år vil lancere flere originale produkter fra Gunnar Flørnings univers.